網站地圖關于我們

查看相冊 View Gallery
聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第1張圖片

項目概況

項目位于深圳市龍崗區平湖街道,場地原址為工業區,經城市更新已成為平湖金融與現代服務業基地的一部分。聚飛光電大廈占地約4,000平方米,樓高99米,共23層。

Project Overview
The project is located in Pinghu Street, Longgang District, Shenzhen. The site was originally an industrial area, which has become part of Pinghu Financial and Modern Service Industry Base after urban renewal. Jufei Optoelectronics HQ covers an area of about 4,000 square meters, 99 meters high, with a total of 23 floors.

聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第2張圖片

聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第3張圖片

建筑與城市空間

平湖金融與現代服務業基地啟動區城市設計,構建了一個圍繞中心公園的總部街區。項目用地位于街區軸線上,作為街區建筑高度最高的建筑,具有很高的辨識度。沿街界面,外側界面緊貼建筑退線,朝向街區公園的內側界面退讓出城市公共空間街道。裙房凹凸錯落,沿內側界面布置完善的商業配套功能。架空層作為公共空間對外開放,與規劃空中連廊形成連續的空中慢行系統。

Architecture and Urban Space
The urban design of initiation area of Pinghu Financial and Modern Service Industry Base creates a headquarters block centered around a central park. The project site is located on the axis of the block and stands as the tallest building in the block, possessing a high degree of recognition. Along the street interface, the outer surface closely follows the building setback line, while the inner surface facing the block park retreats to create urban public space on the street side. The podium buildings are arranged in a staggered manner, with well-designed commercial functions along the inner surface. The open floor serves as a public space open to the outside, forming a continuous elevated slow-walking system with the planned second-floor corridor.

聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第4張圖片

聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第5張圖片

聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第6張圖片

建筑技術與工業

出于對該地區悠久工業歷史的尊重以及業主作為高新技術型企業體現,建筑立面以突出表現結構的設計為原則。通過結構的轉換使得首層大堂空間更加通透,塔樓結構突出外立面的設計方式使得塔樓內部形成無柱空間,并成為建筑外立面的標志性特征。側立面上采用2種立面設計語言以弱化建筑橫向的尺度感,其中豎向線條的設計能夠從街道的視角上形成修長的比例。項目立面選用近似原色的金屬板材,這種材料的背后是加工業技術的發展,借此表達出建筑的技術性以及建筑與工業發展密不可分的聯系。

Architecture Technology and Industry
Out of respect for the region's long industrial history and the owner's representation as a high-tech enterprise, the design of the building facade is based on highlighting the expression of the structure. By transitioning the structure, the ground floor lobby space becomes more transparent, and the design of the tower structure emphasizes a facade that creates column-free space inside the tower, becoming a distinctive feature of the building's exterior. Two facade design languages are employed on the side facades to mitigate the horizontal scale of the building, with the vertical lines forming elegant proportions when viewed from the street. The facade uses metal panels in colors close to its original, representing the development of processing technology in the industry, thereby expressing the technical nature of the building and its inseparable connection to industrial development.

聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第7張圖片

聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第8張圖片

被動式節能

塔樓應用了3種立面遮陽設計,以在不同的朝向應對深圳夏季炙熱的日照與炎熱的氣候。環繞大樓不同立面形成富有韻律、獨特且連續的特色肌理,并為每個辦公樓層都提供了絕佳的景觀視野,體現了當代高層建筑被動式節能設計理念。

Passive Energy Conservation
The tower employs three types of facade sun-shading designs to address the scorching sunlight and hot climate of Shenzhen in the summer from different orientations. Surrounding the building, diverse facades create a rhythmic, unique, and continuous texture, providing excellent panoramic views for each office floor and embodying the contemporary high-rise building's passive energy conservation design concept.

聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第9張圖片

聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第10張圖片

聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第11張圖片

模數化與參數化

項目的設計與建設遵循模數化與參數化原則。結構的交點精準地交于地面完成面線上、幕墻的邊框與地面平接,飾面板材均可二維展開。在項目建設過程中設計方將平面展開圖與生產、施工單位進行了交接,一定程度上降低了誤差。

Modularity and Parametric Design
The design and construction of the project adhere to the principles of modularity and parametrics. The precise intersection of the structure is aligned with the finished ground line, and the curtain wall frame seamlessly connects with the ground, demonstrating attention to detail. Facade panels can be unfolded in two dimensions, and during the project construction, the design team shared the flat unfolded drawings with the production and construction units, reducing errors to a certain extent.

聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第12張圖片

聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第13張圖片

聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第14張圖片

綠化休閑空間

除了每層設置的陽臺之外,還有大約1600平方米的室外綠化休閑空間,室外景觀覆蓋四季常綠的草地與灌木,木制活動平臺與休憩空間促進使用者與室外的聯系。在18層,有約400平方米的露臺、業主的產品展廳與會議室,空間與自然相互滲透,成為可以參觀、交流和休憩空中公共層。

Green Recreational Spaces
In addition to the balconies on each floor, there is also approximately 1600 square meters of outdoor green recreational space. The outdoor landscape features evergreen lawns and shrubs covering all seasons, with wooden activity platforms and resting areas promoting a connection between users and the outdoors. On the 18th floor, there is about 400 square meters of terrace space, the owner's product showroom, and meeting rooms, where space and nature permeate each other, creating an aerial public floor that serves as a place for visiting, exchanging, and relaxing.

聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第15張圖片

聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第16張圖片

聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第17張圖片

聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第18張圖片

聚飛光電大廈作為一個現代面向未來企業總部,融合場所、空間、自然與技術,其空間特征可適應客戶不斷變化的需求。該項目的竣工,也標志著平湖金融與現代服務業基地啟動區最后一座建筑項目的完成。

Jufei Optoelectronics HQ, as a modern and forward-looking corporate headquarters, integrates space, nature, and technology. Its spatial features are designed to adapt to the ever-changing needs of clients. The completion of this project also signifies the conclusion of the last construction project in the Pinghu Financial and Modern Service Industry Base initiation area.

聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第19張圖片

聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第20張圖片


技術圖紙

Technical drawing

聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第21張圖片
▲ 北立面圖

聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第22張圖片
▲ 東立面圖

聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第23張圖片
▲ 標準層平面

聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第24張圖片
▲ 高區平面

聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第25張圖片
▲ 裙房墻身

聚飛光電大廈 | 深圳大學建筑設計研究院 拾陌設計工作室第26張圖片
▲ 塔樓墻身


項目信息
項目名稱:聚飛光電大廈
項目位置:中國深圳
項目狀態:建成
用地面積:4,000平方米
建筑面積:40,000平方米
建設單位:深圳市聚飛光電股份有限公司
建筑設計:深圳大學建筑設計研究院有限公司 拾陌設計工作室
主創設計師:楊鎮源
方案設計:梁嘉誠、陳鵬宇、余健華、沈家源、杜浩、賀永嫻、趙耕德、劉真鑫、胡平、李康燕、黃大益、江潔、楊本強
施工圖設計:馬越、姚遠
結構設計:劉暢、雍勇、郭聶鋒
電氣設計:陳愛蓮、甘水
給排水設計:謝蓉、曹繼營
暖通設計:韓國園、吳梓榮
幕墻設計:深圳市華輝裝飾工程有限公司
景觀設計:深圳文科園林股份有限公司
海綿城市設計:深圳市駿業建筑科技有限公司
施工單位:聯建建設工程有限公司
設計時間:2018年
建成時間:2023年
攝影版權:ACF 域圖


來源:本文由深圳大學建筑設計研究院有限公司 拾陌設計工作室提供稿件,所有著作權歸屬深圳大學建筑設計研究院有限公司 拾陌設計工作室所有。

【專筑網版權與免責聲明】:本網站注明“來源:專筑網”的所有內容版權屬專筑網所有,如需轉載,請注明出處

專于設計,筑就未來

無論您身在何方;無論您作品規模大;無論您是否已在設計等相關領域小有名氣;無論您是否已成功求學、步入職業設計師隊伍;只要你有想法、有創意、有能力,專筑網都愿為您提供一個展示自己的舞臺

投稿郵箱:submit@iarch.cn         如何向專筑投稿?

掃描二維碼即可訂閱『專筑

微信號:iarch-cn

登錄專筑網  |  社交賬號登錄:

 匿名

沒有了...
評論加載中,請稍后!

建筑 (13465 articles)


辦公建筑 (815 articles)


總部 (93 articles)


中國 (3397 articles)


深圳 (304 articles)


玻璃 (2272 articles)



91精品国产欧美一区|激情久久久久影院老熟女|亚洲一本一道一区二区三区|精品无码国产一区二区三区51安|亚洲欧洲日产国码无码网站